Het Hof

Welkom in het Augustijnenhof

 

Wie we zijn

Het Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof opende in september 2015 haar deuren. We zijn gevestigd in de historische Dordtse binnenstad, in het voormalige Augustijnenklooster, direct naast het Regionaal Archief Dordrecht en museum Het Hof van Nederland.

Het Augustijnenhof - dat tevens fungeert als Historisch Informatiepunt (HIP) - is een initiatief van de Stichting Illustre Dordracum. Ooit door een aantal Dordtse onderzoekers opgericht als werkgroep, maar inmiddels uitgegroeid tot een breed platform voor genealogisch, bouw- en (kunst)historisch onderzoek in Dordrecht.

Wat we doen

Het Augustijnenhof is een ontmoetingscentrum voor onderzoekers en historici. We bieden ondersteuning aan iedereen die historisch of genealogisch onderzoek wil doen. U bent van harte welkom in ons Documentatie- en Kenniscentrum. Onze vrijwilligers helpen u graag op weg.

De medewerkers van het Augustijnenhof doen zelf het hele jaar door historisch onderzoek naar Dordtse monumenten (of andere panden), bedrijven en inwoners. Vaak gebeurt dit in opdracht van particuliere huiseigenaren of bedrijven, die meer willen weten over de (bewoners)geschiedenis van hun pand.

Ons Documentatie- en Kenniscentrum beschikt over een bibliotheek met meer dan 2500 publicaties over het verleden van Dordrecht. Bovendien beschikken we over een eigen digitaal zoeksysteem, waar u allerlei gedigitaliseerde historische bronnen over Dordrecht kunt vinden. Dit zijn o.a. leggers van het Kadaster en transcripties van oude archieven, maar ook ingescande boeken en tijdschriften die digitaal doorzoekbaar zijn gemaakt.

Overige activiteiten

  • We publiceren 4x per jaar een digitaal magazine over het verleden van Dordrecht en haar inwoners: het gratis cultuurhistorisch tijdschrift Dordrecht Monumenteel.
  • We organiseren regelmatig lezingen en tentoonstellingen die betrekking hebben op specifiek Dordtse onderwerpen. Verder bieden we workshops en cursussen aan, zoals Stamboomonderzoek voor Beginners.
  • In onze winkel verkopen we allerlei boeken, tijdschriften, ansichtkaarten, tekeningen en prenten m.b.t. de Dordtse geschiedenis. Het aanbod bestaat voornamelijk uit tweedehandsboeken, maar we hebben ook recentere particuliere uitgaven en publicaties die worden aangeboden namens andere cultuurhistorische organisaties.
  • In Dordrecht zijn ongeveer 200 rijks- en gemeentelijke monumenten door het Augustijnenhof voorzien van een monumentenschildje met een QR code. Wilt u ook een monumentenschildje voor uw pand? Kijk hier voor meer informatie.
  • In 2024 lanceerden we een nieuwe monumentendatabase, waarop informatie te vinden is over meer dan 2000 rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beeldpalende panden op het Eiland van Dordrecht. Kijk op dordtsemonumenten.nl 
  • In 2020 nam het Augustijnenhof het initiatief tot de Canon van Dordrecht. In 2021 volgde de Canon van de Zwijndrechtse Waard.
  • Het Augustijnenhof werkt samen met musea en andere cultuurhistorische organisaties in Dordrecht. Tevens worden historische werkgroepen gefaciliteerd bij hun onderzoek. Ook begeleiden we scholieren en studenten bij hun profielwerkstuk, scriptie of stage.

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!