Dordrecht Monumenteel nr 67

Cursus genealogie voor beginners
Er zijn nog plaatsen vrij voor de avondcursus Genealogie voor beginners van het Augustijnenhof. Wilt u weten hoe u moet beginnen met stamboomonderzoek? Schrijf u dan snel in.
 
Van La Venezia naar de Toekan
In de “Beschryvinge van de stad Dordrecht” van Matthijs Balen uit 1672, komt een beschrijving voor over de afstand van 1090 roeden van de stadsmuur naar de rivier de Maas, zoals deze gelopen zou hebben in de Grote Waard voor 1421. Hoe komt Balen aan deze wijsheid?   
 
Tragisch einde van Veilig Verkeersdag 1949
In 1949 hield de Vereniging voor Veilig Verkeer een grote nationale veiligverkeersactie met gebruikmaking van een symbolische figuur genaamd ‘Jeugdleider Bob’. Met de Dordtse Bob liep het helaas slecht af….
 
Dordtse Hofjes: Van Slingelandthof
In onze serie Dordtse Hofjes is het Van Slingelandthof aan de Vriesestraat aan de beurt.
 
Hoog water, laag water…
Dordrecht wordt omringd door water, dat soms té hoog en soms té laag staat. We zijn op zoek naar verhalen van Dordtenaren over de gevolgen daarvan voor het vroegere dagelijks leven.
 
Grotekerksplein 4
Het 18e-eeuwse patriciërshuis  Grotekerksplein 4 staat wat verstopt in een hoekje van het Grotekerksplein, maar heeft wel één van de meest imposante gevels die de stad rijk is. De geschiedenis van dit imposante huisnader beschreven.
 
Crowdfundactie gestart: draag uw (gevel)steentje bij aan de Synode!
In november a.s. is het 400 jaar geleden dat de Synode van Dordrecht begon en start met ‘Ode aan de Synode’ een reeks evenementen die samen 180 dagen zullen duren. Het Augustijnenhof heeft  € 5,00 van u nodig om daar letterlijk een 1618-steentje aan bij te kunnen dragen!
 
Een bijzondere vondst op de zolders van het Stadhuis
Wie nog denkt dat historisch onderzoek saai is, komt er na het lezen van dit artikel wel achter dat dit geenszins het geval is. Dankzij een tipgever hebben we een vrouw en een man kunnen bevrijden, die al bijna 40 jaar opgesloten zaten in een cel van het Dordtse Stadhuis. En dat is géén 1 april grap….
 
Bigamie in de middeleeuwen
Dit keer dook Harry Aardoom met zijn niet-aflatend onderzoek in de rechterlijke archieven in het fenomeen bigamie, dat ook in de middeleeuwen geregeld voorkwam.
 
Blekerij ‘de Schieters’
Aan de Spuiweg lag in vroegere tijd een blekerij genaamd ‘De Schieters’ die tot 1890 heeft bestaan. In dit artikel van Angenetha Balm leest u over de geschiedenis van deze reeds lang  vergeten blekerij.
 
Historie teruggeven
Zich niet realiserend dat Dordrecht kennelijk iets kwijt is, slaat historicus Henk ’t Jong aan op een onlangs verschenen artikel in  De Stem van Dordt dat kopt: “Geef Joodse historie terug aan Dordt”.
 
’t Dordrecht van toen — Geschiedenis van een eiland
Dat de belangstelling voor de Dordtse geschiedenis groot is weten we uit ervaring; het aantal lezers van dit tijdschrift groeit nog steeds spectaculair. Maar dat de groep “Dordrecht van toen - Geschiedenis van een eiland” op Facebook in vier maanden tijd een kleine 9.000 leden heeft gekregen is bizar! Waarom stort Dordrecht zich massaal op deze groep?
 
Veertiende-eeuwse metseltekens in Dordrecht
De Grote Kerk van Dordrecht bevat zowel binnen als buiten diverse tekens onder de naam huismerken, steenhouwersmerken en metseltekens. In dit artikel waagt Herman van Duinen een poging om de betekenis van deze metseltekens na te gaan.
 
De Monumentenlijst: Museumstraat 48 (3)
Het laatste artikel over de geschiedenis van een huis met een prachtige Dordtse Gevel in de Museumstraat.
 
Stormschade
Nederland werd donderdag 18 januari 2018 ontregeld door een uitzonderlijk zware storm met windstoten van meer dan 120 kilometer per uur. In 1949 was er een vergelijkbare storm, die in Dordrecht haar sporen naliet…
 
De wandtapijten van de Statenzaal
Gijsbert Willem van Aardenne (1894-1983), directeur van de Koninklijke Fabrieken Penn & Bauduin, was een fervent verzamelaar van historische  gobelins. Zes wandtapijten uit zijn enorme collectie hingen vroeger in de Statenzaal van het Hof.
 
Verkoop boeken Augustijnenhof
Het voorjaar is onderweg, tijd om het huis eens goed op te ruimen. Heeft u nog “Dordrecht boeken” over? Schenk ze aan het Augustijnenhof en doe andere lezers daar een plezier mee!
 
Nieuwe website De Vergulde Swaen – Historische Vereniging Zwijndrecht
Niet zonder trots kunnen we u melden dat onze zusterorganisatie ‘De Vergulde Swaen’ in Zwijndrecht een prachtige nieuwe en eigentijdse website heeft. Trots, omdat deze site op verzoek van de Historische Vereniging Zwijndrecht door het Augustijnenhof is gebouwd.
 
Perceel 124 geeft een andere kijk op je stad
De rasechte Dordtse Henriëtte Bodmer maakt hedendaagse tekeningen van bijzondere gebouwen en oude (on)gerestaureerde gevels. Vanaf vandaag te zien en te koop in het Augustijnenhof.
 
Lezers schrijven…
 
Nieuwe boeken
 
Onze sponsoren
 
Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 5.84 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: maart 2018

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!