Dordrecht Monumenteel nr 66

Verdwenen verleden
Op de locatie aan de Nicolaes Maessingel, waar nu ABN AMRO staat, heeft kapper De Grauw decennia lang zijn zaak gehad. Een bedrijfsgeschiedenis.

“Den vogell Struijss”
Hoe een struisvogel in 1447 in Dordrecht een vechtpartij veroorzaakt. Een struisvogel?!

Van scheepstimmerlieden tot plantagehouders (deel 2)
Deel 2 van het onderzoek van Yves Morret, stagiair op het Augustijnenhof in het kader van zijn studie geschiedenis op de Erasmus Universiteit. Hij neemt u mee naar plantages in Suriname, de rol van Dordtenaren bij de slavenhandel en …de goudleerkamer van Museum Van Gijn.

De Dordtse woonomgeving van burgemeester Kolff
In dit artikel laten we onze nieuwe burgemeester kennis maken met de geschiedenis van het vroegere landgoed, waar nu zijn huis staat.

Een oude Dordtse Keuken
Sinds 1942 heeft museum Van Gijn een kinderkeuken in bruikleen die omstreeks 1900 getrouw is vervaardigd naar het model van de keuken van een huis aan de Voorstraat.

De Dordtenaar Philippe Diodati (1686-1734)
In de Grote- of Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dordrecht bevindt zich een gouden Avondmaalstel en een koperen koorhek, afkomstig uit een legaat van de uit deze stad afkomstige Philippe Diodati. Wie was deze Dordtenaar met een Italiaanse achternaam?

Het jongenskoor van Johann Sebastian Cannemeijer
Kees Plaisier memoreert zijn jeugd bij het jongenskoor van Johann Sebastian Cannemeijer in de Nieuwstraat. Hierbij een groepsfoto, die hij graag aangevuld ziet met namen van medekoorleden.

Schelden op de hertog
In 1473 bezondigt timmerman Dieric Diericsz zich aan majesteitsschennis. Niet zo slim, hij wordt door de schout bij zijn lurven gepakt en op het schavot voor de Tolbrug gezet.

Dordtse Hofjes: Clara Mariahof
Na de Hallincqhof, de Vereeniging en Hof de Vriendschap nu de geschiedenis van één van de mooiste hofjes van de stad; de Clara Mariahof aan de Vrieseweg.

Leven in Luxe…
Als we nu uit eten gaan, dan hebben we keuze genoeg. Nog geen 80 jaar geleden was dat heel anders. Er waren een paar hotels in de stad zoals Ponsen, ter Merwe, Americain en Bellevue. Uit eten gaan was niet gebruikelijk…

De Monumentenlijst: Museumstraat 48 (deel 2)
Wie het Dordrechts Museum bezoekt, valt direct rechts van de museumtuin een kleine maar opvallende typisch Dordtse gevel op. Deel 2 van de geschiedenis van Museumstraat 48.

De Dordtse Frikadel
De Frikadel is een product is van Dordtse bodem. De snack is een onderdeel van onze Dordtse cultuur en aangezien wij een cultuur-historische tijdschrift zijn mag de geschiedenis daarvan hier niet ontbreken. Of u het nu lust of niet…

Huize Stratenus
Over het grote pand Prinsenstraat 12, dat in 1771 werd gebouwd, is al heel wat geschreven. Veelvuldig was het een onderwerp voor studenten kunstgeschiedenis, maar ook voor historische onderzoekers. Het huis heeft nog een prachtig 18e eeuwse interieur.

Bestaat er een Dordrecht zonder de Veerdienst III?
Het is code rood voor de uit 1895 daterende Veerdienst III, een uniek stuk Dordts maritiem erfgoed dat voor de stad verloren dreigt te gaan. Laten de Dordtenaren dat gebeuren?

Lezers schrijven

Wat gebeurde er in 2017 in het Augustijnenhof?
In 2017 vierde Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof haar tweejarig bestaan. We hebben voor u samengevat wat de activiteiten in dat jaar waren.

Nieuwe boeken

Vacature Augustijnenhof
Heeft u ervaring met genealogie of oud-schrift en wilt u ook deel uitmaken van de leukste Dordtse vrijwilligersorganisatie? Misschien is deze vacature dan iets voor u!

Onze sponsoren

Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 5.79 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: januari 2018

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!