Dordrecht Monumenteel nr 61

Een historisch geschenk voor het Augustijnenhof
Ter gelegenheid van haar eerste verjaardag ontving Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof een bijzonder schilderij van Egbert Henricus Schoemaker, dat te bewonderen is in de Hofkamer. Wie was deze kunstschilder en wat maakt dit schilderij zo bijzonder?
 
De kerkklokken van de verdronken dorpen, de kerkklok van Cillaarshoek
In dit tijdschrift hebben wij gevraagd of iemand ooit gehoord had of er een kerkklok, afkomstig uit een verdronken dorp van vóór de Sint Elisabethsvloed van 1421, nog ergens in gebruik is. Tot onze grote verrassing blijkt dat het geval te zijn! Een verslag van Harry Aardoom.
 
Het Raadthuis
Het ‘Raadthuis’ is de witte villa aan de Burgemeester de Raadtsingel 89, schuin tegenover het station waarin advocatenkantoor Veldhuijzen en Nuiten is gevestigd. Hoewel het al decennialang een kantoor is, werd de villa als woonhuis gebouwd en lang tijdenlang als zodanig gebruikt.
 
Blijk van waardering: zes gulden!
Als blijk van waardering ontving een moedige militair in 1817 van stadswege zes gulden voor het uit het water van een kind. Wat was er gebeurd?
 
Twee ‘Japanse’ Dordtenaren, Albert en Toon Bauduin
Consul Albert Bauduin en zijn broer Toon, arts, hebben in de tweede helft van de negentiende eeuw belangrijk bijgedragen aan de modernisering van Japan. Ruim honderd jaar later waren de Japanners dat nog steeds niet vergeten!
 
Dordtse zeeschouw na 50 jaar teruggevonden
In de jaren ’60 van de vorige eeuw bouwde de Dordtse scheepswerf Jonkerpaans zeilschepen van het type ‘Zeeschouw’. Van de in 1961 gebouwde schouw de ‘Casarca’ werd aangenomen dat ze verloren was gegaan. Maar dat bleek niet het geval.
 
Pompejus de Roovere, een opmerkelijke baljuw
Pompejus de Roovere was van 1673 tot 1721 baljuw van de hoge vierschaar van Zuid-Holland. Hij was een opmerkelijk man, onder meer omdat hij maar liefst acht en veertig jaar baljuw is geweest.
 
Tollen en Dordrecht
In de binnenstad van Dordrecht herinneren de namen Tolbrug en Tolbrugstraat nog aan de tolheffing sinds ca. 1195-1200. Maar hoe zat het precies met de tolheffing in de middeleeuwen? Een artikel van historicus Henk ’t Jong.
 
Vrouwlief aan de drank...
In 1712 kwam Jan Janszoon Borgemeester van overzee thuis, waar hij zijn vrouw had verwacht. Maar hij trof tot zijn stomme verbazing een een leeg huis aan. Waar was zijn vrouw gebleven?
 
Logement 'Belle Vue'
De geschiedenis van het welbekende hotel-restaurant Bellevue gaat ver terug. Héél ver... De naam ‘Belle Vue’ wordt al vanaf de 18e-eeuw vermeld, maar Angenetha Balm wist te achterhalen dat er al ruim 400 jaar geleden een herberg annex logement was gevestigd.
 
De eerste Nederlandse parapluie fabriek
De Fransman Jean Pierre Martinot vluchtte tijdens de Franse revolutie vanuit zijn vaderland naar Dordrecht, waar hij ‘De eerste Nederlandse parapluie fabriek’ begon. De familie Martinot heeft maar liefst 188 jaar de Dordtenaren (en de rest van Nederland) van parapluies voorzien.
 
De ondergang van de ‘Jonkheer meester van de Wall van Puttershoek‘
In 1867 verging de bark de ‘Jonkheer meester van de Wall van Puttershoek‘ van de Dordtse rederij Van Wageningen voor de kust van het schiereiland Cornwall, Engeland. Met een ‘beeldverhaal’ laat Jean M.A. van Wageningen zien hoe de ramp zich heeft voltrokken.
 
Het Heerenhuis van ouds genaamd Bever Schaep (deel 1)
Een van de meest imposante huizen die Dordrecht kent is het huis ‘Bever-Schaep’ aan de Korte Engelenburgerkade. De eigenarengeschiedenis die we gaan volgen begint bij Willem van Beveren en zijn vrouw Cornelia Schaep.
 
Wat gebeurt er in het Augustijnenhof?
Met maar liefst 15 enthousiaste vrijwilligers moet het Augustijnenhof wel bruisen van de activiteiten! En dat is ook zo. Een verslag van hetgeen daar allemaal gaande is...
 
Onze sponsoren
Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 6.38 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: oktober 2016

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!