Dordrecht Monumenteel nr 52

In memoriam Sies Bleeker

Verborgen kunst ontdekt in het Dordts Archeologisch Centrum
Jarenlang was dit pand aan Gravenstraat 22 het domein van Bureau Archeologie van de gemeente Dordrecht. Onlangs werd het verbouwd voor de nieuwe bestemming. De archeologen hadden er geen idee van wat er in hun werkomgeving verborgen was…

Autobedrijf Jacob van den Berg
Een artikel Angenetha Balm, die hiermee het initiatief neemt voor de nieuwe werkgroep bedrijfsgeschiedenis. Wie kent autobedrijf van den Berg aan de Blekersdijk niet?

Een cold case uit 1782
Met recht een cold case. We hebben het slachtoffer van een moord. We hebben een verdachte. Maar we missen een motief en de verdachte is voortvluchtig. Na 232 jaar hebben we de hulp van onze lezers nodig om deze verdachte te vinden. Kan dat niet? Dat komt met uw hulp niet in ons woordenboek voor…

Bellen, maar met wie?
In het laatste nummer van Dordrecht Monumenteel (april 2014) schreven wij over de eerste telefoons in de Dordtse Voorstraat. We besloten het artikel met: de winkeliers kunnen bellen. Jean van Wageningen ging op zoek naar een antwoord op de vraag: …met wie?

Huisvesting der arbeidende klasse aan Hallincqhof en Vereeniging
Angenetha Balm ging op zoek naar de oorsprong van het monumentale Hallincqhof en hof ‘de Vereeniging’.

Afscheid van Chris de Bruijn, conservator Huis van Gijn

Het huis van de koster, Houttuinen 36 te Dordrecht (deel 3)
Deel 3 en slot van de eigenarengeschiedenis van het imposante huis Houttuinen 36.

Gevaarlijke monumenten!
Daar gaan we weer! We zouden geen Dordrecht Monumenteel heten als we ons niet zouden verzetten tegen moedwillige verwaarlozing van onze monumenten. Helaas komt het nog steeds voor…

Waar bleven de oude kanonnen?
Wist u dat er in Dordrecht een fors aantal kanonslopen te vinden is? Ze zitten grotendeels in de grond en hebben (gelukkig) niet meer het doel waar ze voor zijn gemaakt. Harry Aardom neemt u mee op een wandeling en laat zien waar de eeuwenoude kanonslopen te vinden zijn.

De Dordtsche Glashandel
Wederom een onderzoek van onze kersverse werkgroep Bedrijfsgeschiedenis. De ‘Dortsche Glashandel’ is 72 jaar een begrip in Dordrecht geweest en hield in 1994 op te bestaan.

In antwoord op uw schrijven...
Onze rubriek met vragen en antwoorden van de lezers.

Van Kaalslag tot Nieuwbouw, Verhalen van Dordrecht deel 28

Schoolmeester en translateur Jaques Ebrard du Casquet
Erica van Doormalen onderzocht het leven van Jaques Ebrard du Casquet, schoolmeester en translateur te Dordrecht in het laatste decennium van de 18e eeuw.

Anton van de Sandt, de architect van Knolhaven 6, 7, 8
Een bijdrage van Max van de Sandt over het leven van de nauwelijks bekende architect van het monument Knolhaven 6 t/m 8.

Het fabeltje rond het smalste huis van Dordrecht
Ken u dat héél smalle huisje over het Donkere Steiger, de aanlegsteiger van de fluisterboot? Dat huisje zonder begane grond? Het huisje van gravin Helena van Beijeren? Een  bijdrage over fantasie en werkelijkheid…

Dordtse Rijksmonumenten te koop
In deze rubriek de Rijksmonumenten die het afgelopen kwartaal op de markt zijn gekomen.

De leukste winkelstraat van Dordrecht: Vriesestraat 73
Als de bijna leukste winkelstraat van Nederland (in onze ogen de leukste) verdient de Vriesestraat het ook om met historisch bedrijfsonderzoek in het zonnetje te worden gezet. De winkeliers beseffen heel goed dat de basis voor deze prachtige winkelstraat lang geleden werd gelegd. In dit artikel de geschiedenis van Vriesestraat 73, een winkel met een karakteristieke Dordtse gevel.

Terug in de familie: De Hutkoffer (deel 2)
In ons aprilnummer schreven we over de omzwervingen van een hutkoffer, niet wetend dat het verhaal nog een opmerkelijk vervolg zou krijgen…

De Monumentenlijst
Dit keer nemen we u mee naar de Nieuwkerkstraat waar een bijzonder Rijksmonument te vinden is. Het is niets meer of minder dan een klein poortje en het staat nog niet eens op de plek waar het oorspronkelijk is gebouwd. Maar wel een héél mooi poortje. Waar komt het vandaan en wie heeft het ooit gebouwd?

Gezocht: het schilderij van fregat de ‘Ary Scheffer’
De nakomelingen van de eerste kapitein van het fregat ‘Ary Scheffer’ zoekt hulp bij hun speurtocht naar een schilderij van het schip dat kapitein Jan Gerrits Kunst heeft latten maken. Wie kent het schilderij?

Zoekplaatje
De vragen die wij onze lezers in ons vorig tijdschrift hebben gesteld zijn beantwoord, geweldig!

Dordtse Rijksmonumenten zijn ook te huur…
Een aanvulling op onze rubriek “Dordtse Rijksmonumenten te koop”. Huren kan natuurlijk ook en misschien is dat wel slimmer in deze moeilijke markt!

‘Wilt heden nu treden…’
Het Bach-orgel zal in ‘getreden vorm’ te beluisteren zijn tijdens de concerten in het Bachfestival te Dordrecht in september a.s. Organist en musicoloog Jaap Jan Steensma neemt ons mee in de techniek van ons unieke Dordtse Bach-orgel.

Onze sponsoren

Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 5.36 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: juli 2014

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
11:00 - 16:00 uur

Eerste zaterdag v/d maand
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!