Dordrecht Monumenteel nr 50

Een noodlottig ongeval
Op dinsdag 8 januari 1907 vond er in Katwijk aan Zee een akelig ongeluk plaats waarbij Jan van der Nievaart, de schoonvader van de daar wonende kunstschilder Willy Sluiter, om het leven kwam.

Herinneringen aan de bevrijding van Dordrecht in 1813
Herman van Duinen gaat in op de bevrijding van Dordrecht in november 1813, waar één van zijn voorouders een cruciale rol in speelde. Ook wordt aandacht besteed aan de onafhankelijkheidsfeesten in Dordrecht.

Bakovenbouw H.P. den Boer
De geschiedenis van Bakovenbouwbedrijf den Boer dat decennialang op de Staart gevestigd is geweest.

Ruzie in de Kromme Elleboog
In zijn column gaat Harry Aardoom terug naar 1593 en beschrijft een vechtpartij in de Kromme Elleboog.

Stuk roest of bijzonder object voor Dordtse geschiedenis?
Onlangs werd bij het Groothoofd een sabel opgebaggerd dat daar 200 jaar is blijven liggen. Hoe kwam het daar?

Een wonderlijke voornaam
In 1811 werd het de Noordelijke Nederlanders verplicht een achternaam aan te nemen als dat nog niet gebeurd was. In die begintijd van de Nederlandse Burgerlijke Stand bleek er plaats voor bijzondere voornamen. Een bijdrage van Cees Esseboom.

Het huis van de koster, Houttuinen 36 te Dordrecht
Vervolg van de bewoningsgeschiedenis van het patriciërs huis Houttuinen 34.

Die Susanna toch…
Susanna was een prostituee die op een dag in 1596 wat teveel had gedronken. Haar remmen gingen los in de gelagkamer van een Dordtse herberg. Maar wat beoogde zij met haar opmerkelijk gedrag?

Zoeken in historische teksten
Het digitaliseren van oude kranten, boeken en tijdschriften gaat in een razend tempo door. Het wordt ook steeds makkelijker om op internet te zoeken in historische teksten.

J.C. Schotel, een Dordtse zeeschilder dankzij Napoleon?
Zou de bekende Dordtse zeeschilder zijn kunstenaarschap ook hebben ontwikkeld indien de Franse overheersing in de periode 1795-1813 niet had plaatsgevonden? Een intrigerende vraag in een artikel van Cees Esseboom.

Aan mijne Stadgenooten …
Dichter Servaas van de Graaff was in alle staten van vreugde over de komst van de Fransen in Dordrecht en wilde graag zijn stadgenoten betrekken in die blijdschap en de hulde aan generaal Pichegru.

Het Groothoofd, de Poort van Dordrecht (deel 1)
Eerste deel van een boeiend onderzoek naar de horeca nabij het Groothoofd, als woon- en werkgebied ook wel “Het Schilletje” genoemd.

Dordtse Impressionisten in de reeks ‘Verhalen van Dordrecht’
Onder redactie van Cees Esseboom en Herman van Duinen verscheen in de reeks ‘Verhalen van Dordrecht’ het boekje Dordtse Impressionisten geschreven door Peter van Loon.

Dordtse Rijksmonumenten te koop
In deze rubriek de Rijksmonumenten die het afgelopen kwartaal op de markt zijn gekomen.

Kapsalon 'De Roo' aan Vest 11
De oudere Dordtenaren zullen zich de bekende kapsalon ‘De Roo’ kunnen herinneren die tot 1969 aan de Vest was gevestigd en moest wijken voor de stadssanering van de Bleijenhoek.

Een scherprechter met een geweten
We schrijven het jaar 1533 wanneer stadsbeul Willem van Cranendonck weigert om nog langer doopsgezinden te martelen en executeren. Het kostte hem zijn leven.

Het beulszwaard van de stad Dordrecht
De beulszwaarden van Dordrecht zijn bewaard gebleven bevinden zich in de collectie van Museum van Gijn, waarschijnlijk dus ook het beulszwaard van beul Willem van Cranendonck die in 1533 zelf wegens werkweigering geëxecuteerd werd.

Huizenonderzoek met BAG Viewer
De BAG Viewer geeft ons de mogelijkheid om percelen waar te onderzoeken huizen op Staan overzichtelijk in beeld te krijgen.

Dordtse bruggen op de Rijksmonumentenlijst
Dordrecht is een eiland en op dat eiland zijn al eeuwenlang bruggen. Een overzicht van de bruggen met een monumentale status.

Monumentale bruggen zonder status…
Twee beeldbepalende bruggen hebben tot onze verbazing geen monumentale status: de Moerdijkbrug (spoorbrug) en de Stadsbrug Dordrecht (verkeersbrug).

Distilleerderij Rutte
Vanuit haar fascinatie voor de prachtige Art Nouveau bouwstijl kijkt Olga Harmsen in haar column dit keer naar het pand van distilleerderij Rutte aan de Vriesestraat.

Onze sponsoren

Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 2.96 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: januari 2014

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!