Dordrecht Monumenteel nr 32

Het Huis met de hoofden
Op de hoek van de Nieuwehaven met het Vlak staat een van de oudste en meest bijzondere huizen van het Nieuwe Werck, het Huis met de Hoofden. Het werd in 1619 gebouwd door de beeldhouwer Gillis Huppe, degene waar we het prachtige beeldhouwwerk op de Groothoofdspoort aan te danken hebben. Het huis schreeuwt om  restauratie!

Dordrecht zoo als het vroeger was
Een stukje Dordrecht vroeger en nu. Uit de in 1872 uitgegeven bundel steendrukken van C.F. Bendorp.

De schilderswinkel van de familie Van Strij
De eerste aflevering van de eigenarengeschiedenis van het huis Grote Kerksbuurt 80, het stamhuis en schilderswinkel van de bekende schildersfamilie Van Strij.

Veiling van een bijzonder Dordts schilderij…
Sotheby’s Amsterdam veilde in april 2009 het schilderij ‘ De haven van Dordrecht’ van Hobbe Smith (1862-1942). Wat klopt er niet?

Het verdwenen pakhuis op de Houttuinen
Oude muren fascineren ons, zeker als ze van een eeuwenoud pakhuis zijn dat al lang geleden is gesloopt. Gaten in de muur waar zware balken in gezeten moeten hebben… Een dichtgemetselde doorgang, waar diende die voor? En waar zijn de kippen van Toon Mimpen gebleven? Vragen, alleen maar vragen… Wie helpt?

De Blauwpoort (deel 1)
Weer een pand dat vele jaren geleden is gesloopt, de Blauwpoort. Eerste deel van de geschiedenis van misschien wel niet Dordrecht mooiste, maar beslist de grootste stadspoort!

Nederlandse Genealogische Verenging in Dordrecht
Op zaterdag 16 mei werd in Dordrecht de landelijke dag van de Nederlandse Genealogische Verenging gehouden. Het onlangs verschenen themanummer van Gens Nostra, het tijdschrift van de Nederlandse Genealogische Vereniging, was geheel geweid aan de stad Dordrecht. Huizenonderzoekers en genealogen ontmoeten elkaar!

Huizenonderzoek in het Dordtse havengebied
Een artikel van Angenetha Balm en Jan Willem Boezeman over huizenonderzoek in Gens Nostra, themanummer 2009 Dordrecht van de NGV.

Illustrum Dordracum
Dordrecht heeft een nieuwe historische kring: Stichting Illustrum Dordracum, kring voor vernieuwend historisch onderzoek. Van onderzoekers voor onderzoekers. De stichting heeft ambitieuze plannen waar we uw hulp als onderzoeker bij inroepen!

Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 2.37 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: juli 2009

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!