Dordrecht Monumenteel nr 31

Beeldbank Erfgoedcentrum DiEP op internet
Het Stadsarchief is al jaren bezig met het digitaliseren en catalogiseren van foto's, glasnegatieven, kaarten en prenten. Op internet kunt u een collectie van ruim 10.000 objecten raadplegen. Op zoek naar een oud straatbeeld? De foto van uw huis? Een portretfoto? De beeldbank is nu beschikbaar!

Draaiende wieken, stappende paarden. Molens op het Eiland van Dordrecht
Kees Grol en Jannie Zondervan nemen ons mee naar de geschiedenis van de vele molens die op het eiland van Dordrecht hebben gestaan. Twee gedreven onderzoekers waar we als kroon op hun werk het schitterende boek “Draaiende wieken, stappende paarden. Molens op het Eiland van Dordrecht” aan te danken hebben.

Weggedut tijdens de ledenvergadering van Oud-Dordrecht?
Het is niet iedereen gegeven om wakker te blijven tijdens de bestuursverkiezing op de ledenvergadering Vereniging Oud-Dordrecht. Of was daar iets anders aan de hand?

De geschiedenis van het huis Voorstraat 256 te Dordrecht
Laatste deel van de geschiedenis van Voorstraat 256 te Dordrecht. We zijn aangekomen in de tijd dat kunstschilder Vincent van Gogh werkte in het pand waarin de boekhandel Blussé & van Braam gevestigd was.

Een reactie op kanonnen of Graaf Dirk op het Damiatebolwerk
Naar aanleiding van onze oproep om kanonnen om het beeld van Graaf Dirk op het Damiatebolwerk te plaatsen ontvingen we een reactie van Jacqueline Hoevenberg. Zij laat ons aan de hand van een schilderij zien dat er al in 1629 kanonnen op het Damiatebolwerk stonden! Zo gek was dat idee dus niet. Graaf Dirk blijft wat Jacqueline betreft waar hij nu is, vlak bij de Gravenstraat en daar zit inderdaad wat in!

Dordrecht zoo als het vroeger was
In 1872 werd de bundel steendrukken ‘Dordrecht zoo als het vroeger was’ uitgegeven door C.F.Bendorp. Bendorp tekende 40 Dordtse stadsgezichten. In dit en de volgende bulletins laten we u kennis maken met deze mooie collectie.

De geschiedenis van het huis Nieuwehaven 43 te Dordrecht
Ook van dit pand het laatste deel van de eigenarengeschiedenis.

100 dronken mensen maken de stad onveilig!
Is het wel eens gebeurd dat er een groep van ruim 100 stomdronken mensen door de stad trok en daarbij met hamers de ruiten insloegen? In 1885 wel. Een verslag treft u aan.

Een lang leven, een kort huwelijk…
We schrijven 1722 en gaan naar de Wolwevershaven. Hij is 65 jaar oud en twee keer weduwnaar. Zij is 50 en weduwe. Een behoorlijk leeftijdverschil maar dat hoeft de liefde niet in de weg te staan! Hij werd ruim 90 en zij bijna 80. Maar niet bij elkaar…

Werkgroep Het Nieuwe Werck: “hoe werckt het?”
Angenetha Balm schrijft over het ontstaan van werkgroep ‘Het Nieuwe Weck’ de onderlinge samenwerking en voortgang van een gepassioneerde hobby.

Dordtse monumenten op Internet
De voortgang van een ambitieus project. Als u een telelens op uw huis gericht ziet dan zou dat de fotograaf van “Dordrecht Monumenteel” wel eens kunnen zijn…

Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 2.64 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: mei 2009

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
11:00 - 16:00 uur

Eerste zaterdag v/d maand
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!