Dordrecht Monumenteel nr 30

De Vismarkt van Abraham van Strij
Een lidmaatschap van Vereniging Oud-Dordrecht is voor onderzoekers van Dordtse huizen onontbeerlijk. Leden van de vereniging beschikken over een enorme kennis van de geschiedenis; de kunst en cultuur van de stad. En soms loop je op een bijeenkomst iemand tegen het lijf die achteloos uit zijn mond laat vallen een onbekend werk van Abraham van Strij aan de muur heeft hangen…

De geschiedenis van het huis Nieuwehaven 43 (deel 2)
Deel 2 van de geschiedenis van het huis Nieuwe Haven 43 te Dordrecht

Molen Welgelege
Vanuit hun rivierkamers keken de bewoners van de Wolwevershaven eeuwenlang uit op Molen ‘Welgelege’ aan de Zwijndrechtse oever van de Oude Maas. De molen werd in 1910 gesloopt. Zes jaar eerder bereidde J.S.Kaempff de bewoners met een gedicht voor op het verdwijnen van de molen.

Is de Dordtse molen op het Vlak naar Oud Gastel verhuisd?
Vrijwel tegenover Molen Welgelege stond aan de Dordtse zijde van de Oude Maas een standerdmolen op het Vlak. Ondermeer op schilderijen van Aelbert Cuyp, Adam Willaert en Jan van Goyen is deze molen te zien. De molen werd in 1663 verkocht aan de Markiezin van Bergen op Zoom. Hebben we ‘onze’ molen teruggevonden in Oud Gastel?

De geschiedenis van het huis Voorstraat 256
Vervolg van de geschiedenis van het huis Voorstraat 256 te Dordrecht.

Stenen tegen wildplassen?
Volgens Jaap Bouman zijn twee schuin ingemetselde natuurstenen platen in de zijgevel van een huis aan de Nieuwe Haven bedoeld tegen wildplassers. Klopt dit wel?

Kanon op het Damiatebolwerk is historisch verantwoord
In ons vorig Bulletin deden wij de suggestie om het beeld van Graaf Dirk IV van de Varkenmarkt naar het Damiatebolwerk te verplaatsen. Niet alle bewoners van de Varkenmarkt vinden dat een goed idee, sommigen zijn gehecht geraakt aan de daar wat eenzaam staande Graaf. Zou een kanon op het Damiate-bolwerk misstaan? Zoals uit een door ons gevonden akte blijkt is dat ‘historisch verantwoord’!

Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 1.49 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: maart 2009

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
11:00 - 16:00 uur

Eerste zaterdag v/d maand
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!