Dordrecht Monumenteel nr 29

Archeologie in het stadsarchief?
Bij de verkoop van een perceel op het Nieuwe Werck was sprake van de ‘Eliskenstooren’. Ook kwamen we in de oude akten een toren genaamd de ‘Toeverlaet’ tegen. Men kan zowel graven in de Dordtse klei als in het stadsarchief om de locatie van dergelijke torens te vinden…

De geschiedenis van het huis Nieuwehaven 43
Op de kade van de Nieuwe Haven staat een prachtig Jugendstil woonhuis. Er werd een eeuwenoud huis voor afgebroken, iets wat in 1672 eveneens op dit perceel gebeurde. De bewoningsgeschiedenis van de drie huizen die op dit perceel hebben gestaan gaat ruim 400 jaar terug.

Huizenonderzoek in Delft en Dordrecht
Denken over samenwerking tussen huizenonderzoekers uit Delft en Dordrecht. Verslag van een werkbezoek aan Delft.

Graf Zeppelin boven Dordrecht (deel 2)
In ons Bulletin van november 2008 (nr. 27) lieten wij u een foto zien van het luchtschip de Graf Zeppelin dat in de ochtend van 14 oktober 1929 over Dordrecht vloog. Een lezer stuurde ons een andere foto die hij tegenkwam in het familiealbum!

Een opleiding tot kunstschilder in de 17e-eeuw
Hoe werd je in de 17e eeuw kunstschilder? In dit artikel een contract tussen de moeder van Jacobus Gevaerts en de speciaal hiervoor naar Dordrecht gekomen leermeester Theodorus Hartcamp.

De geschiedenis van het huis Voorstraat 256 te Dordrecht
In dit artikel een huis dat u beslist bekend voor zal komen, zeker wanneer u wel eens op één van de terrassen op het Scheffersplein vertoeft. Het pand waarin Vincent van Gogh tijdens zijn Dordtse periode heeft gewerkt.

Het gemeentearchief anno 1926
Steeds meer archief-materiaal wordt digitaal in kaart gebracht, foto’s en prenten worden gescand en komen op Internet beschikbaar. Wat was de gang van zaken ruim 80 jaar in het Dordtse archief? In de tijd dat elektrische licht nog niet vanzelfsprekend was, laat staan de computer?

In de hersenen geraakt…
We schrijven het jaar 1730 wanneer Gerrit Verhoeven zich tot de Camere Juditieel wendt met het verzoek om zijn bij hem inwonende zuster in het Krankzinnighuis te plaatsen. Maria Verhoeven rent naakt door het huis; gooit de inventaris aan diggelen en moet dus wel ‘in de hersenen geraakt’ zijn…

Standbeeld Graaf Dirk IV wandelt door de stad
Spookt het in het havengebied? Bewoners zien regelmatig dat Graaf Dirk IV ’s nachts op stap gaat. De onrustige Graaf werd onlangs gefotografeerd!

Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 1.94 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: januari 2009

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
11:00 - 16:00 uur

Eerste zaterdag v/d maand
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!