Dordts Geboren nr. 04

“Kwartet!”
We vonden een curieus kwartetspel, met daarop 12 Dordtse straattypen die in de 19e eeuw hebben geleefd. Onderzoek leerde dat ze écht hebben bestaan. In dit artikel pluizen we het leven uit van de zwerver en notoire dronkaard Kees Spijkervet, de nummer 1 van het kwartetspel.

Wie is de vader van het kind?
De Stadsvroedvrouw had de taak om vrouwen en meisjes te helpen en toe te zien op het welzijn van de baby. In 1679 was ene Neeltje Jans Vaeck in ‘barensnood’. De Stadsvroedvrouw wilde persé weten wie de vader van het doodgeboren kindje was.

Kwartierstaat François Stoop (deel 2) 
Vervolg op de kwartierstaat gepubliceerd in Dordts Geboren nr. 3 van  juni 2017.

“OostIndien” en drank
In de jaren ’70 van de 18e eeuw liet het Gerecht poorters van de stad die niet van de alcohol af konden blijven hun heil in “OostIndien” zoeken.  Hoe ging dat?

Pieter van der Hult, kunstschilder en verzamelaar
Hoewel hij ook hofschilder van de Koning van Denemarken is geweest, kennen we nauwelijks werk van deze 17e eeuwse Dordtse kunstschilder. Naast zijn turbulente levensstijl bezat hij een waardevolle collectie schilderijen en kan zijn woonhuis als het eerste museum worden beschouwd.  

Dordtse bijnamen
Wilt u weten wie de Stier van Dordt was? Baron Von Bilderbach of de Pannenschijter? Er is een lijst met de meest kleurrijke bijnamen van Dordtenaren bewaard gebleven.

Parenteel van Heijliger Nodelijk
Zoals wel vaker het geval met Dordtse families komt ook dit geslacht van elders. De oudste bekende, Heijliger Nordrich of Nodelich kwam uit Duitsland. Zijn zoon was de stamvader van de Dordtse tak. De familie is ondermeer bekend van het aannemersbedrijf Groenendijk Nodelijk (GN Bouw).

Christoffel Wüst, de kunstschilder die naar Amerika vertrok
In het tweede kwart van de 19e eeuw besluit kunstschilder Christoffel Wüst met zijn gezin naar Amerika te emigreren. Hij heeft ‘de nieuwe wereld’ nauwelijks leren kennen want hij overleed al kort na zijn aankomst. Wie was deze kunstschilder en hoe verging het zijn gezin?

Lezers schrijven…

Workshops Digitaal Zoeken

Categorie: Archief: Dordts Geboren (2016-2019)
Bestandsgrootte: 4.13 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: september 2017

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!