Dordts Geboren nr. 03

Een opmerkelijke weddenschap uit 1680
In 1680 sluiten stadsbestuurder Abraham Sam en advocaat Hendrick Coopmans een opmerkelijke weddenschap af. Sam wint op het moment dat zijn vrouw een kind krijgt, tenzij Coopmans daarvoor trouwt. Hoe loopt dit af?  

De ‘Oostenrijkse’ Eduard Bauduin
Op 22 april 1854 reisde prinses Elisabeth van Beieren als toekomstige keizerin Sisi met het stoomraderschip Franz Joseph I van Linz naar Wenen, waar zij zou trouwen met Keizer Frans Joseph. De eerste machinist van haar schip was de Dordtse Eduard Bauduin. De levensloop van een Dordtse Oostenrijker en zijn relatie met de keizerlijke familie.

Genealogie avant la lettre
Een notaris is heel wat gewend als het om familierelaties van zijn clientèle gaat, maar soms moet ook hij de stamboom ‘even uittekenen’. Een gelegenheidsvondst uit 1694.

“Crancksinnige” 
Met Caetie Jacques, jarenlang een keurige dienstbode in Dordrecht, is het in 1687 plotseling misgegaan. Ze raakte ‘in de war’ en werd uiteindelijk in het Dolhuis opgesloten.

Huwelijksregister Nieuwkerk teruggevonden
Eén van onze lezers verraste ons met een huwelijksregister van lidmaten van de Nieuwkerk uit de jaren 1818-1957. Het register ligt ter inzage in het Augustijnenhof en er zijn voor de liefhebbers scans van huwelijksinschrijvingen beschikbaar.

Verboom en de Meer (deel 3)
Het derde en laatste deel van de parenteel van de families Verboom en de Meer.

Schoolmeester Jan Versteeg
Ook in de 18e eeuw was schoolmeester een gerespecteerd beroep. Schoolmeester Jan Versteeg verdiende genoeg, maar raakte desondanks op het slechte pad. Zodanig slecht, dat hij aan de galg eindigde… 

Schoorsteenbijbel van burgemeester Cornelis van Beveren gevonden
In ons vorige tijdschrift hebben we gemeld dat we op het spoor waren van de ‘ketterse’ bijbel, die Cornelis van Beveren (1524-1586) in het rookkanaal van zijn schoorsteen moest verstoppen. De bijbel is gevonden en blijkt al in 1535 te zijn gedrukt! 

Kwartierstaat François Stoop
Via François Stoop (1789-1853) is de bijzondere schoorsteenbijbel van Cornelis van Beveren bij de familie Stoop terecht gekomen. We publiceren het Dordtse deel van zijn kwartierstaat, waar onder meer de afstammingslijn Van Beveren-Stoop te zien is.

Huizenonderzoek in het Dordtse havengebied
Genealogisch en historisch huizenonderzoek gaan hand in hand. Ervaringen van werkgroep ‘Het Nieuwe Werck’ die al 15 jaar onderzoek doet naar de eigenaren en bewoners van huizen in het Dordtse havengebied.

Nuttige sites op internet
Op internet zijn er talloze sites te vinden die voor genealogen interessant zijn. We selecteerden er een aantal voor u.

Lezers schrijven

Portret zoekt familie, familie zoekt portret

Categorie: Archief: Dordts Geboren (2016-2019)
Bestandsgrootte: 6.24 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: juni 2017

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!