Dordts Geboren nr. 01

Portret zoekt familie - Familie zoekt portret
U kent ze wel, die oude op karton geplakte foto’s uit de 19e- en de vroege 20e-eeuw met vaak reclame van de fotograaf op de achterkant. Het zijn kleine kunstwerkjes. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk ze voor een familiegeschiedenis zijn.

Verboom en de Meer
Generaties lang was de ijzerwaren- en gereedschapswinkel van Verboom & de Meer gevestigd in de Vriesestraat en aan de Rotterdamse Rijweg in Zwijndrecht. Een parenteel van twee families, waarvan de naam onlosmakelijk met dit bedrijf verbonden was.

Het familiebedrijf Penn & Bauduin
Penn & Bauduin was een van de belangrijkste ijzergieterijen en constructiebedrijven in Dordrecht en kende zijn grootste bloei na de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf vervaardigde onder meer bruggen, assen voor windmolens, scheepsschroeven, vuurtorens en putdeksels voor rioleringen. Wie waren Penn en Bauduin?

Oranje boven!
Op 23 november 1795 riep Jannigje Barendrecht bij ‘Het Vissertje’ luidkeels “Oranje Boven”. Dát was in de Franse tijd niet zo slim…

Kinderen in oorlogstijd
Bij het digitaal invoeren van overlijdensakten voor het Regionaal Archief werden we geconfronteerd met het trieste overlijden van twee jongens uit het Zeehavenkwartier. We schrijven 17 september 1944, de dag dat de geallieerde operatie Market Garden begon. Had die operatie iets met de dood van de jongens te maken?

Van Convent, een Dordtse kaper
Jazeker, Dordrecht had kapers binnen haar stadsmuren. In een recent verschenen boekje in de serie ‘Verhalen van Dordrecht’ was aandacht voor de Dordtse kaper Van Convent. André den Haan dook in de genealogie van deze familie.

Spelende kinderen bij de haven
Uit diverse artikelen in de Dordtse kranten wordt weer eens pijnlijk duidelijk dat kinderen die in het havengebied wonen zo snel mogelijk moeten leren zwemmen.  

Een kosthuis en ‘stageplek’ voor zoonlief
Anna Trouwers, weduwe van dominee Elias Suerendonck, vond in 1694 een oplossing voor haar 16-jarige zoon die toch echt eens een vak moest leren. Hier kan het UWV een voorbeeld aan nemen!

Paulus Gevaerts en Wilhelmina Cornelia van Hoorn
Recent ontdekte portretschilderijtjes waren aanleiding voor een onderzoek naar het geportretteerd echtpaar Jonkheer Meester Paulus Gevaerts en zijn echtgenote Vrouwe Wilhelmina Cornelia van Hoorn.  

Wie staan op deze foto’s? 
De hulp van onze lezers wordt gevraagd om personen op twee foto’s te identificeren.

Werd de moeder van François Valentijn krankzinnig van verdriet?
De Dordtse dominee Francois Valentijn (1666-1727) schreef een prachtige serie boeken over zijn reizen naar Oost Indië getiteld “Tot verheffing van mijne Natie”. Tijdens zijn afwezigheid ging het niet goed met zijn moeder. Werd ze krankzinnig van verdriet?

Vraag & Antwoord  

Categorie: Archief: Dordts Geboren (2016-2019)
Bestandsgrootte: 12.63 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: september 2016

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!