Achter de Blauwpoort nr. 03

Wie wilde de Walevest in brand steken?
In de nazomer van 1779 verspreidt iemand anoniem briefjes in de stad waarin wordt gedreigd om brand te stichten aan de Walevest. Justitie nam dit uiterst serieus op en looft een beloning uit.

Het Schots Courthuis ofte De Gouden Molen
Een vervolgonderzoek naar het “Dordtse Catshuis” dat op de Hoge Nieuwstraat heeft gestaan op de locatie van Hoge Nieuwstraat 85-87, Lange IJzerenbrugstraat 1-3 en Binnen Walevest 80 en 82.

De details
Hoek Hoge Nieuwstraat-Lange IJzerenbrugstraat. Waarschijnlijk loopt u er dagelijks langs en is u het fraaie beeldhouwwerk op het scheefstaande natuurstenen paaltje op de hoek van de Hoge Nieuwstraat al eens opgevallen. Hoe oud is dit “klein monument”, waar diende het toe en wie heeft het er laten plaatsen?

Pakhuizen Oud Grond en Bronswijck (deel 1)
Aan de Nieuwe Haven 9 t/m 13 staan de tot appartementen omgebouwde pakhuiscomplexen Oud Grond en Bronswijck. In dit Bulletin het eerste deel van een diepgaand onderzoek naar deze van oorsprong 17e eeuwse pakhuizen.

Een ontluchtingsrooster
De speurtocht naar … een ontluchtingsrooster!

Koetshuizen en Metsputten (deel 2)
In het vorig Bulletin hebben we u kennis laten maken met een aantal (voormalige) koetshuizen, stallen en mestputten op het Nieuwe Werck. Maar wat stond daar nu in? We nemen anno 1849 en 1913 een kijkje in het meest authentieke koetshuis en stal aan de Hoge Nieuwstraat 110-112.

Een onzedelijk urinoir
In 1906 stond er in de Hoge Nieuwstraat een “onzedelijk” urinoir, althans naar mening van de huiseigenaar die huurderving had vanwege dit publiek toilet.

Huizenonderzoek
Dordrecht heeft ruim 1000 Rijks- en Gemeentelijke monumenten maar van slechts een handvol huizen is de eigenarengeschiedenis bekend. Bewoners van dergelijke huizen zijn bevoorrecht en hebben hun woongenot aan vroegere eigenaren te danken. Wat kunt u daar als bewoner aan doen?

Categorie: Archief: Achter de Blauwpoort (2004-2008)
Bestandsgrootte: 2.08 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: november 2004

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!