Achter de Blauwpoort nr. 27

Bakkerij van Herk, het oudste bedrijf van Dordrecht?
In 1708 is op de hoek van de Nieuwehaven en het Blauwpoortsplein een bakkerij gestart. Het nu in de Riouwstraat gevestigde bedrijf is exact 300 jaar oud en naar onze mening het oudste bedrijf in Dordrecht.

Mijner vrouw, die zenuwachtig van aard is…
Een officier in ruste van het Oost Indisch leger strijkt met zijn tot op de draad gespannen echtgenote neer op de rustige Buiten Walevest en wordt leraar aan de Dordtse H.B.S. Een heel ander leven. Totdat de kogels op de Buiten Walevest heen en weer vliegen!

Wonen en werken bij de Blauwpoort (deel 4)
Het vierde en laatste deel over de geschiedenis van de panden Blauwpoortsplein 15 (Eetcafé De Passant) en de voormalige bakkerij Blauwpoortsplein 17.

Graf Zeppelin boven Dordrecht
Met regelmaat krijgen we van de lezers oude Dordtse foto’s binnen. Ted Kroes uit Beilen verraste ons met een bijzondere foto uit zijn familiealbum. Het pas gebouwde luchtvaartschip de ‘Graf Zeppelin’ was in oktober 1929 opgestegen voor haar eerste trans-Atlantic vlucht naar de Verenigde Staten en vloog over Dordrecht.

Pakhuizen en Goudleerkamers op het Nieuwe Werck (deel 7)
Het laatste deel van de bewoningsgeschiedenis van de panden Nieuwehaven 4-5 en het daarachter staande Hoge Nieuwestraat 4-6. De geschiedenis van deze twee panden gaat hand in hand. In een aantal artikelen laten we u kennis maken met de bewoners en eigenaren.

Nog een schietbaan op het Nieuwe Werck…
Niet alleen op de Buiten Walevest maar ook op de Hoge Nieuwstraat vlogen de kogels door de lucht. Hier werden de geweren echter binnenshuis afgeschoten…

Schilderijen van Cuyp en van Hoogstraten gezocht
In een boedelinventaris uit 1688 kwamen we beschrijvingen van schilderijen tegen van de Dordtse schilders Jacb Gerritszoon Cuyp en Samuel van Hoogstraten. We vragen ons af of deze schilderijen nog bestaan, zo ja, of iemand ze kan traceren. Wie helpt bij deze speurtocht?

Categorie: Archief: Achter de Blauwpoort (2004-2008)
Bestandsgrootte: 2.55 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: november 2008

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!