Achter de Blauwpoort nr. 24

Het schilderij van Jan van Goyen
Het Dordrechts Museum verwerft momenteel fondsen om het schilderij ‘Gezicht op Dordrecht’ van Jan van Goyen van de erven Goudstikker aan te kopen. Op het schilderij staat een groot herenhuis afgebeeld waarvan wij aannemen dat Van Goyen het waarheidsgetrouw heeft geschilderd. De geschiedenis van dit huis werd onlangs door onze werkgroep in het Stadsarchief gedeponeerd onder de titel “Het verdwenen herenhuis naast de Blauwpoort”.

Pakhuizen en Goudleerkamers op het Nieuwe Werck (deel 5)
Vervolg van de bewoningsgeschiedenis van de panden Nieuwehaven 4-5 en het daarachter staande Hoge Nieuwestraat 4-6. De geschiedenis van deze twee panden gaat hand in hand. In een aantal artikelen laten we u  kennis maken met de bewoners en eigenaren.

De ambtelijke salarissen in 1723
Wat verdienden de ambtenaren van de stad in 1723? Een lange lijst met de ambtelijke beroepen en het daarbij behorende inkomen.

Een nog steeds werkende beerput op de Nieuwehaven
Bij de verbouwing van een badkamer komen er soms verrassende zaken aan het licht. Veel oude huizen hebben nog steeds een functionerende … beerput!

Overlast van beerputten in de Hoge Nieuwstraat
We blijven bij de beerputten en gaan 140 jaar terug in de tijd. Een aantal bewoners van de Hoge Nieuwstraat wilde in 1868 voorrang bij het aansluiten van hun huizen op een stadsriool.

Wonen en werken bij de Blauwpoort (deel 2)
Deel twee van de geschiedenis van de panden Blauwpoortsplein 15 (Eetcafé De Passant) en de voormalige bakkerij Blauwpoortsplein 17.

Spelende kinderen bij de haven
Spelende kinderen bij de haven zijn nog altijd een zorg voor hun ouders. In de 19e eeuwse kranten is het aantal te water geraakte kinderen nauwelijks te tellen.

Het jaarboek 2007 van Vereniging Oud-Dordrecht
Onlangs verscheen het jaarboek “Water wordt een feest, zodra het bij de brouwer is geweest. Dordtse brouwerijen door de eeuwen heen”. De schrijvers verdienen een compliment voor dit schitterend boek. Enkele kanttekeningen van onze werkgroep.

Categorie: Archief: Achter de Blauwpoort (2004-2008)
Bestandsgrootte: 1.42 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: mei 2008

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!