Achter de Blauwpoort nr. 21

Het laatste Dordtse pothuis
Volgens architect A. van den Berg bevond het laatste Dordtse pothuis zich tot 1967 bij het huis Blauwpoortsplein 17. Wij denken echter dat Dordrecht nog steeds een ‘laatste pothuis’ heeft. Op het Nieuwe Werck natuurlijk…

Het woonhuis van Gijsbert de Lengh (deel 4)
Vervolg van de bewoningsgeschiedenis van het huis Nieuwehaven 44 te Dordrecht, het Patriciërshuis waarin de Dordtse koopman en reder Gijsbert de Lengh vele jaren heeft gewoond.

Portretten, genealogie en huizenonderzoek
Portretfoto’s en portretschilderijen. Wie werden er afgebeeld? Een speurtocht naar de identiteit van een geportretteerd koopman uit de 18e-eeuw.

Een uithuisplaatsing in de 18e-eeuw
In de 18e-eeuw waren er geen instanties zoals Jeugdzorg die ingrepen wanneer ouders hun kinderen niet verzorgden. Maar er waren wel degelijk uithuisplaatsingen waar (net als nu) het Gerecht besliste op initiëren van een (gezins)voogd.

Pakhuizen en Goudleerkamers op het Nieuwe Werck (deel 2)
We vervolgen de boeiende bewoningsgeschiedenis van de panden Nieuwehaven 4-5 en het daarachter staande Hoge Nieuwestraat 4-6. De geschiedenis van deze twee panden gaat hand in hand. In een aantal artikelen laten we u kennis maken met de bewoners en eigenaren.

De Landelijke Archievendag
Op uitnodiging van het Stadsarchief gaven de werkgroepen Wijnstraat en Het Nieuwe Werck acte de présence op de Landelijke Archievendag 2007.

De metselaarsproef met een achtergevel (deel 2)
In Bulletin Achter de Blauwpoort van 1-9-2007 schreven wij over een uit 1727 daterend archiefstuk waarin sprake was van een metselaarsproef (de Dordtse Gevel) aan de achterzijde van een huis. Dit archiefstuk was ook bekend bij Professor Dr. D.J. de Vries, (hoogleraar in de Bouwhistorie Universiteit Leiden) die er onlangs over publiceerde in het tijdschrift van de Bulletin van de Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond.

Categorie: Archief: Achter de Blauwpoort (2004-2008)
Bestandsgrootte: 1.44 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: november 2007

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!