Achter de Blauwpoort nr. 02

Nieuwe Haven 35-36, het geboortehuis van Samuel Vereijck
We volgen de levensloop van een in de Gouden Eeuw geboren koopman die zijn hele leven in zijn geboortehuis Nieuwe Haven 35-36 heeft gewoond.

Kunstenmakers en drenkelingen
Pubers die fratsen uithaalden waren er 100 jaar geleden ook al. Het Dordrechtsch Nieuwsblad van 9 juli 1903 rapporteert uitvoerig over twee jongens die stunts uithaalden waardoor ze bij Nieuwe Haven 49-50 uit de haven moesten worden gered.

Hoge Nieuwstraat 79-81: Huys “den Rooden Molensteen”
Dit prachtige patriciërshuis valt nauwelijks op in de smalle Hoge Nieuwstraat. Het werd in 1799 opgeleverd na een bouwperiode van zes jaar. De totale bouwsom overtrof de waarde van het patriciërshuis aan de Nieuwe Haven waarin nu Museum van Gijn is gevestigd.

Vlak 5, "Bijna Hofleverancier"
Vlak 5 is één van de oudste huizen op het Nieuwe Werck. Het werd tussen 1616 en 1617 gebouwd door de metselaar Lambrecht de Post. In het pand is een kruidenierswinkel gevestigd geweest die "bijna hofleverancier" was!

Het vergeten riool
Tijdens werkzaamheden aan het wegdek van de Nieuwe Haven werd ter hoogte van de Lange IJzerenbrugstraat een stokoude gemetselde riolering gevonden. Er bestaan geen 17e eeuwse kaarten waarop de oude riolen staan, maar soms is daar in het Stadsarchief informatie over vinden. Een speurtocht in oude riolen.

Vandalisme in de 17e eeuw
Zoals u op pagina 8 kunt lezen waren er 100 jaar geleden al pubers die voor overlast zorgden. Maar wat te denken van de vandalen die in de nacht van 21 december 1683 de ruiten van het huis Nieuwe Haven 33 insloegen? Een verslag van de verbolgen bewoner.

De details
Dit keer aandacht voor een oud reclameschildje "Tiel Verzekeringen" op de gevel van het huis Nieuwe Haven 35-36. Hoe oud is het en wie heeft het aangebracht?

Koetshuizen en mestputten
Op het Nieuwe Werck hebben veel paardenstallen en koetshuizen gestaan. Vooral in de 18e en 19e eeuw hadden de 'welgestelden' op de Nieuwe Haven en de Wolwevershaven hun paarden en koetsen gestald op de Hoge Nieuwstraat en in de Binnen Walevest. Vaak bleven de koetshuizen generaties lang in bezit van deze families.

Oproep aan bewoners van het Nieuwe Werck

Categorie: Archief: Achter de Blauwpoort (2004-2008)
Bestandsgrootte: 1.13 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: september 2004

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!