Achter de Blauwpoort nr. 19

Hoge Nieuwstraat 83, Binnenwalevest 78 en Lange IJzerenbrugstraat 2-6 (deel 4)
Vervolg van de eigenarengeschiedenis van de huizen Hoge Nieuwstraat 83, Binnenwalevest 78 en Lange IJzerenbrugstraat 2-6.

Schippers te Dordrecht (volgens een bevolkingsregister van schippers ca 1850/1861) door E. van Dooremalen
Er woonden in de 19e eeuw veel schippers, soms met hun gezinnen, op in de Dordtse havens liggende schepen. Er is een bevolkingsregister bewaard gebleven uit de periode ca. 1850-1861 waarin zij worden vermeld. Het kan onder meer een dankbare bron voor genealogen zijn.

De kledingkast van Johanna Elisabeth van Wetten
In 1789 opende een notaris de kledingkast van de overleden Johanna Elisabeth van Wetten. Zijn mond moet open gevallen zijn toen hij de enorme hoeveelheid kleding zag!

Het woonhuis van Gijsbert de Lengh (deel 2)
Vervolg van de bewonersgeschiedenis van het huis Nieuwehaven 44 te Dordrecht, het Patriciërshuis waarin de Dordtse koopman en reder Gijsbert de Lengh vele jaren heeft gewoond.

De dienstbode is zwanger…
Januari 1747, paniek in Nieuwehaven 47-48. De dienstbode van het gezin Neering blijkt zwanger te zijn. Zoonlief is ‘de schuldige’. De niet geamuseerde weduwe Neering-van Hoogstraten ziet erop toe dat haar zoon dit fatsoenlijk regelt.

Een wandeling op het Nieuwe Werck in … 1882
We prikken een willekeurig jaartal en wandelen dan over het Nieuwe Werck om kennis te maken met de bewoners, hun huizen en hun bezigheden. Dit keer schrijven we het jaar 1882.

Het portret van…
Of het nu een schilderij of een foto is, portretten van mensen die vroeger hebben geleefd zijn altijd fascinerend. Een oud fotoalbum op een rommelmarkt… Een portretschilderij op Marktplaats... Lees hoe dit kan leiden tot genealogische speurtochten.

De Dordtse Boekenmarkt
Aanvankelijk was deze rubriek een succes, maar vanwege de afnemende belangstelling stoppen we met het aanbieden van Dordtse boeken in dit bulletin. Zoals u dit weekend kunt ervaren heeft Dordrecht ook een échte boekenmarkt waar verzamelaars naar hartenlust hebben kunnen zoeken en … vinden!

Categorie: Archief: Achter de Blauwpoort (2004-2008)
Bestandsgrootte: 1.34 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: juli 2007

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!