Achter de Blauwpoort nr. 18

Wateroverlast in 1771
Ook in de Sint Elisabethsvloed wist de stad Dordrecht de voeten redelijk droog te houden. Volgens klimaatwetenschappers is het gevaar nu meer van de rivieren dan van zee te verwachten. Ook in 1771 kampte de Stad met dat probleem, want hoe spoelde je bij hoog water de grachten (in feite open riolen) schoon?

Hoge Nieuwstraat 83, Binnenwalevest 78 en Lange IJzerenbrugstraat 2-6 (deel 3)
Vervolg van de eigenarengeschiedenis van de huizen Hoge Nieuwstraat 83, Binnenwalevest 78 en Lange IJzerenbrugstraat 2-6.

Nominatie notabele kooplieden anno 1825
Als geslaagd zakenman zorg je anno 2007 dat je bijvoorbeeld gekend bent in de Businessclub van FC Dordrecht. In 1825 werden de “Notabelste kooplieden” genomineerd. Een lijst met de “Top 29” van Dordrecht.

Bliksemschichten boven Dordrecht
“Nadat heden morgen tegen half 10 eenige regendruppels ter grootte van een rijksdaalder loodzwaar uit het luchtzwerk op den uitgedroogde aardbodem waren komen vallen, als voorboden van een verkwikkende regen”. Zo begint de krant van 16 juli 1881. En toen brak het onweer los…

Ooievaarsdief met schot hagel in achterwerk
In 1871 kwam er bij het veer naar Zwijndrecht een bont gezelschap aan. Op een kar met stro lag een man met een schot hagel in zijn achterwerk, een dode ooievaar en… de veldwachter van Ridderkerk! Het was nooit saai daar achter de Blauwpoort…

Het woonhuis van Gijsbert de Lengh (deel 1)
De bewonersgeschiedenis van het huis Nieuwehaven 44 te Dordrecht, het Patriciërshuis waarin de Dordtse koopman en reder Gijsbert de Lengh vele jaren heeft gewoond.

Laden en lossen bij Pakhuis “De Koffieboom”
Op de locatie waar ooit Pakhuis “De Koffieboom” stond vinden we nu een wat troosteloos ommuurd lapje grond, waar een propellor van Museum 1940-1945 ligt. In het derde kwart van de 19e-eeuw was daar bedrijvigheid, die toen al botste met de pleziervaart. De opkomst van een jachthaven… De Dordtse kooplieden vonden het maar niets!

Wedstrijd Koninklijke Nederlandsche Yachtclub
We blijven nog even bij de watersport. Onlangs heeft de Koninklijke Dordrechtsche Roei- en Zeil Vereeniging haar 150-jarig jubileum gevierd. We gaan nog wat verder terug in de tijd en wel naar het jaar 1842. In dat jaar woonde ZKH Prins Hendrik (de zoon van Koning Willem II) in Dordrecht een wedstrijd bij van de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub. Een verslag van een ware feestdag.

Een wandeling op het Nieuwe Werck in … 1672
Een nieuwe rubriek. We prikken een willekeurig jaartal en wandelen dan over het Nieuwe Werck om kennis te maken met de bewoners, hun huizen en hun bezigheden. Dit keer schrijven we het jaar 1672.

De Dordtse Boekenmarkt
Vraag en aanbod van Dordtse boeken voor en door particulieren.

Categorie: Archief: Achter de Blauwpoort (2004-2008)
Bestandsgrootte: 537.42 KB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: mei 2007

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!