Achter de Blauwpoort nr. 11

Hoge Nieuwstraat 138-140, het oudste huis op het Nieuwe Werck
Het zal de bewoners van het Nieuwe Werck niet ontgaan zijn dat Hoge Nieuwstraat 138-140 na een veelbewogen periode wordt gerestaureerd. Veelbewogen, omdat het oudste huis op het Nieuwe Werck (de gevel dateert uit 1613) tientallen jaren onbewoond is geweest om uiteindelijk onderdak te bieden aan krakers, die wellicht hebben bespoedigd dat de restauratie nu een feit is. De werkgroep kreeg de unieke gelegenheid om zich te verdiepen in zowel de historische-, bouwkundige- als archeologische feiten die het oude huis prijs gaf.

Familiewapens op het Nieuwe Werck
Geregeld komen we in de oude akten lakzegels tegen waar familiewapens op staan. Soms zijn de wapens in heraldische collecties bekend, maar vaak ook niet. Dankzij Jan Visscher zijn we in staat om deze familiewapens uit de vergetelheid te halen. Jan tekent ze in het archief met heel veel geduld voor ons over!

Wat zat er in de kast van de overleden dienstmaagd?
In huis van de familie Van Bellen overleed in 1672 de dienstmaagd Neeltgen. Om conflicten met de erfgenamen te voorkomen liet je dan als werkgever de notaris aan huis komen die de bezittingen van de overledene beschreef. Wat zat er in Neeltgen’s kast?

Wie is de vader van het kind?
In 1679 was Neeltje Jans Vaeck, een ongehuwde Dordtse in barensnood. De stadsvroedvrouw deed haar uiterste best om erachter te komen wie de vader was.

Nieuwehaven 38: het geboortehuis van Top Naeff
De eerste aflevering van de eigenarengeschiedenis van Nieuwehaven 38, een woning die beter bekend is als het geboortehuis van de Dordtse schrijfster Top Naeff. De eigenarengeschiedenis start ruim vier eeuwen geleden in 1586 en we werken in een onafgebroken reeks eigenaren naar de 21e eeuw toe.

Uit de doos met oude kranten
Een van onze bezigheden in het archief is het lezen van oude kranten. Wat hield onze vroegere wijkbewoners bezig?

Buren beschermen oude moeder tegen haar dochter
De mantelzorg kwam vroeger van familie, buren en vrienden. Maria van Duijnen was in 1731 een 75-jarige bewoonster van het Vlak en dementerend. Haar dochter woonde om de hoek op de Nieuwehaven. Opgelost zou je zeggen. Maar nee, lees waarom buren en vrienden van de weduwe de Camere Juditieel verzochten om de dochter uit de buurt van haar oude moeder te houden…

Kinderarbeid
In 1841 stelde de Nederlandse regering een eerste onderzoek in naar kinderarbeid en pas in 1874 werd een eerste wet tegen kinderarbeid ingevoerd. Een lijst van bedrijven op het Nieuwe Werck waar op kinderarbeid werd gecontroleerd.

Oproep
Uw eigendomsbewijs kan ons helpen met de ‘stamboom’ van uw huis!

Categorie: Archief: Achter de Blauwpoort (2004-2008)
Bestandsgrootte: 1.85 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: maart 2006

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!