18 november 2023: themamiddag 'Te Voet'

Johannes Eusebius Voet

In juli van dit jaar was het 250 jaar geleden (1773) dat (aansluitend op de Statenvertaling van de bijbel) ‘de Statenberijming van de psalmen voor kerkelijk gebruik’ het levenslicht zag. Het Augustijnenhof is geen kerkelijke organisatie, maar er zit een mooie historisch verhaal in dit feit. Het oorspronkelijke idee om hier aandacht aan te besteden is inmiddels samen gebracht in een totaalprogramma dat op

ZATERDAG 18 NOVEMBER

uitgevoerd gaat worden in de Augustijnenkerk. In nauwe samenwerking met het Gilde Dordrecht en de Vrienden van de Augustijnenkerk wordt u een middag vullend programma geboden, waarin muziek, voordracht en film centraal staan.


“Te Voet” voert u langs het levensverhaal van de arts, dichter, belastingambtenaar, luitenant schutterij, tekenaar en entomoloog (insectenkundige) Johannes Eusebius Voet (1706-1778). De beste man was géén theoloog, maar tekende wel voor de ‘hertaling’ van 82 van de 150 psalmen. Eigenlijk heel uniek voor die tijd (eind 18e eeuw): de acceptatie van het werk van een niet-theoloog voor kerkelijk gebruik.

Vrijwilligers Aart Versendaal en Henk Nieboer van het Gilde hebben een filmische wandeling door de stad vastgelegd, waarin de belangrijkste punten uit het leven van Voet zijn verwerkt. Hun film wordt getoond op een groot scherm in de kerk en is het decor bij prachtige verhalen die verteld worden.

Met hun prachtige beelden als achtergrond wordt u door Dr. Hanna Rijken, theoloog en musicus, gespecialiseerd op het gebied van “Choral Evensong” (de basis van Engelse koormuziek) op een bijzondere manier langs Psalmen geleid, die door Johannes Voet op tekst zijn gezet en die vandaag van een veelkleurig muzikaal palet worden voorzien. Als docent Liturgiek aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts) en predikant in algemene dienst van de Protestantse Kerk in Nederland kan Hanna Rijken als geen ander haar publiek meeslepen in dit historisch-muzikale avontuur.

Muzikaal wordt zij ondersteund op vleugel, hobo en viool door een drietal muzikanten die zijn benaderd. Altvioliste Karin Dolman is één van hen.

Als rustpunt tussen zang en muziek, stapt Drs. Kees Klok naar voren. Hij is historicus en literator (schrijver/dichter) en zal op zijn immer boeiende en aansprekende manier u de geheimen onthullen achter de dichtkunst en insectenkennis van Johannes Voet.

Ook het leven van Johannes Voet was, zoals dat van iedereen, eindig. Op 28 september 1778 overlijdt hij en wordt begraven bij zijn eerste vrouw in de Nieuwkerk. Met zijn overlijden wordt de filmische wandeling niet met de tekst “Einde”.

Speciaal voor de uitvoering van dit programma komt op deze dag het koor FENIX met zo’n veertig zangers en zangeressen uit Amsterdam naar Dordrecht. Zij zullen het indrukwekkende Requiem van Howells ten gehore brengen onder leiding van hun dirigent Felix van den Hombergh.


Deze filmische- en muzikale wandeling vraagt geen bijzondere fysieke inspanning, want u kunt er rustig bij blijven zitten. U bent van harte welkom op zaterdag 18 november 2023 in de Augustijnenkerk in Dordrecht.

Aanvang 13.30 uur. Einde ca. 16.00 uur.

Deelnemers betalen € 12,50 per persoon. Vrienden van de Augustijnenhof en Vrienden van de Augustijnenkerk hebben gratis toegang.

Aanmelden het liefst via deze website (dan hebben we enig zicht op hoeveel mensen we kunnen verwachten). Wilt u zich liever niet via internet aanmelden of ‘last minute’ alsnog besluiten om te gaan? Dan kunt u gewoon naar de kerk komen en aan de deur de entreeprijs (met pin of contant) betalen.


Aanmelden

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
11:00 - 16:00 uur

Eerste zaterdag v/d maand
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!