Arij Boogerman lezing 2023
Mpho Tutu van Furth

U kunt deze avond luisteren naar een wereldwijd bekende spreekster: Mpho Tutu van Furth, dochter van de wereldberoemde Zuid-Afrikaanse bisschop en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1984, Desmond Tutu. De aanleiding om haar uit te nodigen naar Dordrecht te komen is niet los te zien van het onderzoek naar het koloniaal verleden van Dordrecht. Rowan van der Stelt, Sidney Breidel en Jan Willem Boezeman zijn de drijvende krachten achter dit onderzoek. In juni wordt het resultaat van deze diepgravende historische speurtocht in boekvorm uitgegeven.
De meningen over de noodzaak van zo’n onderzoek lopen sterk uiteen en krijgen al snel een politieke lading door de discussie over ‘excuses’. Op dat pad willen de onderzoekers en ook het Augustijnenhof zich niet begeven. Maar voordat het eindresultaat wordt gepresenteerd gaan we luisteren naar de boodschap van Mpho Tutu van Furth. Samen met haar vader heeft zij onderzoek gedaan naar de impact van de donkere periode van apartheid voor de Zuid-Afrikanen.
Ras optimist Desmond Tutu zette zich als mensenrechtenactivist met hart en ziel in voor een morele beweging die een einde maakte aan de apartheid in Zuid-Afrika en zocht naar antwoorden op vragen als: ‘Hoe kun je zo hoopvol zijn na getuige te zijn geweest van zoveel kwaad?’ ‘Waarom ben je er zo zeker van dat goedheid uiteindelijk zal zegevieren?’ ‘Hoe vergeef je degene die jou iets heeft aangedaan?’ ‘Hoe heel je wat je een ander hebt aangedaan?’ ‘Hoe vraag je om vergiffenis en hoe vergeef je uiteindelijk jezelf?’ Vader en dochter Tutu schreven er samen twee boeken over: Het boek van vergeving en Made for Goodness.
De overwegingen die Mpho Tutu van Furth zal uitspreken kunnen niet los gezien worden van de vergelijkbare discussie over ons koloniaal verleden. Juist om die reden komt zij naar Dordrecht: “wat kunnen we leren van de afschaffing van apartheid en de daaropvolgende werkzaamheden van de Verzoeningscommissie onder leiding van Desmond Tutu, wanneer we het gesprek aangaan over ons koloniaal verleden”. Een mooiere opstap naar afronding van het onderzoek hiernaar kunnen we ons niet voorstellen.
Op deze manier naar de geschiedenis kijken past helemaal in de manier van denken en werken van Arij Boogerman. De avond krijgt nog een extra accent omdat hij samen met zijn vrouw Adrie een warme band had met Zuid-Afrika. Ze hebben meerdere reizen ernaartoe gemaakt en hebben er vele vrienden opgedaan. De toespraak zal muzikaal worden omlijst door een koor, welk is op dit moment nog niet bekend.
Ja, ik meld mij aan voor deze lezing!
Toegangsprijs: € 10,- per persoon.
Vrienden, donateur en sponsoren van het Augustijnenhof kunnen deze lezing kosteloos bijwonen.