Monumentenrondje

 

Monumentenschildjes met QR code

In Dordrecht zijn ongeveer 100 Rijks- en gemeentelijke monumenten door het Augustijnenhof voorzien van een monumentenschildje met een QR code. QR staat voor Quick Response. Als u voor het monument staat met een smartphone, kunt u de QR-code uitlezen en komt via internet direct achtergrondinformatie over het pand tevoorschijn. Dankzij de onderzoekers van het Augustijnenhof beperkt die geschiedenis zich niet tot een beschrijving van het pand, maar gaat het ook over de bouwgeschiedenis en de omgeving van het pand of de vroegere bewoners. Soms gaat deze informatie zelfs terug tot de 14e eeuw.

Monumentenschildjes met een QR-code zijn in Nederland niet uniek, maar vooral te vinden op bijzondere objecten zoals stadspoorten, kerken, molens en stadhuizen. Dordrecht is de eerste stad in Nederland waar de achtergrond van ‘gewone huizen’ op deze manier wordt gepresenteerd. Samen met de eigenaren en bewoners bouwt het Augustijnenhof aan één groot ‘digitaal geschiedenisboek’ over alles wat dat zich door de eeuwen heen achter de prachtige monumentengevels heeft afgespeeld en waar niet alleen toeristen en scholieren in zijn geïnteresseerd, maar vooral de Dordtenaren zelf. Niet iedereen is in staat om een stadswandeling in Dordrecht te maken. 

Via deze link komt u op een kaart van Dordrecht waarop u kunt in- en uitzoomen. U ziet daarop blauwe en groene pictogrammen met een huisje. De blauwe zijn de rijksmonumenten en de groene gemeentelijke monumenten waarop zich een monumentenschildje met een QR-code bevindt. Als u op zo’n huisje klikt dat komt via een QR-link dezelfde informatie tevoorschijn als u de code op het schildje zou hebben gescand.

Alle Dordtse monumenten

Klik op deze link voor een overzichtskaart met alle Dordtse monumenten (zowel rijks- als gemeentelijk).

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
11:00 - 16:00 uur

Eerste zaterdag v/d maand
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!